Bevezető

A Spinone Italiano Olaszország egyik ősi, nemzeti kutyafajtája, mely mintegy 800 éves múltra tekint vissza. Kialakulásában szerepet játszottak a különböző ősi griffonfélék és az egykori olasz, spanyol és francia vadászkutyafajták. Rendkívüli vadászkutya, a legmostohább terepviszonyok és időjárási körülmények között is szívesen és kiválóan dolgozik. Mindenes munkakutya, de Field-Trial versenyeken is előszeretettel használják (az Olasz Spinone Klub rendszeresen rendez Spinone Field Trial-eket).

Napjainkban Olaszországon kívül Európa több országában (Anglia, Benelux-Államok, Skandináv országok, Németország, stb.) és az USA-ban is egyre népszerűbb mint vadászkutya, továbbá mint kísérő- és családi kutya. Hazánkba 2000-ben érkezett meg a fajta első képviselője Olaszországból: Margherita Di Nisida „Margie”. Két évvel később követte őt Vava Del Brenton, aki szintén a fajta őshazájából érkezett.
 

Természet, használhatóság

Kiegyensúlyozott, türelmes, emberszerető kutya. Agressziónak nyoma sincs benne. Könnyen tanítható, nagyon élvezi a vele történő foglalkozást. Természetéből adódóan lakásban is tartható, szeret gazdája közelében tartózkodni. A kertben, kennelben tartást sem sínyli meg, jól tűri a szélsőséges időjárási viszonyokat is. A lényeg, hogy foglalkozzanak vele, napi testi-lelki kontaktus legyen kutya és gazda között. Nagyszerű családi kutya. Külföldön többen agilitiznek vele, illetve kórházakban, otthonokban terápiás kutyaként használják. Más háziállatokkal is könnyen együtt tartható.

A nevelést, tanítást már kölyökkorban érdemes elkezdeni. Aki Spinone-val foglalkozik, annak nincs nehéz dolga; általában még a kezdő kutyatartó is könnyen boldogul vele. Sokan vadásznak a fajtával, mert megbízható, értelmes, könnyen kezelhető vadászkutya, amely bármilyen körülmények között szívesen dolgozik, vízen és szárazföldön egyaránt.

Küllem

A Spinone robosztus, erős, izmos, de arányos felépítésű kutya. A test majdnem négyzet alakú, vagyis test hosszúsága megegyezik a marmagassággal, legfeljebb 1-2 cm-el lehet hosszabb annál. Fajtajellegzetesség, hogy a hátvonal nem teljesen egyenes; a mart követő lejtő után egy enyhe törés következik, majd a far felé a hátvonal ismét emelkedik.

A fej oldalról nézve jellegzetes formájú, mivel a koponyatető és az orrhát nem párhuzamos. A szemszín általában borostyánszínű, világos barna vagy közép barna, mindig a szőrzet színével harmóniában. Kedves, barátságos arckifejezés jellemzi a fajtát, kifejező, meleg tekintettel.

Szőrzete egyrétegű, kemény szőrzet, mely kb. 4-6 cm hosszúságban borítja a testet. A háton kissé rövidebb, a pofán, a mellkason, a hason és a lábakon hosszabb. A arcot a fajtára jellemző szakáll borítja, mely kb. 1-2 éves korra alakul ki.

Barna (Brown Roan) és narancs (Orange Roan) színben tenyésztik a fajtát. Mindkét színváltozatnak különböző árnyalatai léteznek, illetve a foltok mennyisége és elhelyezkedése is nagyon változatos. A világosabb szín általában nagyobb népszerűségnek örvend.

A kanok mérete 59-69 cm és 35-45 kg, míg a szukáké 58-64 cm és 30-34 kg.


 Boros Emese

Forrás: www.spinone.hu

Irodalom: Carolyn Fry: The Spinone Italiono, Kingdom Books, England, 1999